jawahir ramli

jawahir ramli

aziz rahman

aziz rahman

saya sayang kamu .

si cantik & si hensem

Tuesday, July 9, 2013

AHLAN WA SAHLAN YA RAMADAN..

Assalamualaikum wbt sumo saem sobat sayo (guno loghat klate sikit.. haha )

pejam celik pejam celik dah puasa pom esok.. kejap je masa berlalu... blog ni pom lama dah jaja tak update... malas nak update.. haha.. ntah pape la perangai... banyak sangat yang berlaku kat diri jaja ni yang jaja tak cite kat sini kan.. maklum la dah lama tak bukak blog ni.. hari ni hati rasa membuak2 nak bukak blog ni..ceeeehh waaahhh ayat... haha.. apa2 pom jaja nak ucapkan kat semua... SELAMAT MENUNAIKAN IBADAH PUASA.. moga diberikan kesihatan yang baik untuk menunaikan ibadah puasa selama sebulan (perempuan mesti tak cukup puasa.. jangan lupa ganti tau hehe.) Ni jaja nak cite yang jaja dapat keje. alhamdulillah.. walaupom keje pengasuh je tapi syukur .. rezeki ALLAH di bulan Ramadan.. esok start puasa dan esok jugak la start keje.. excitednye nak keje tapi dalam masa yang sama takut.. nervous pom ada sebab first time keje... pengalaman tu memang la ada sebab selalu jaga anak saudara tapi errrmmmm... tengok je la esok macam mana.. nati kalau rajin.. jaja cite kat sini ye.. kalau rajin la.. haha.. ok lah semua.. ni je lah jaja berceloteh ye.. kene tido awal.. esok nak bangun sahur.. nanti tak terbangun pulak.. dah la keje start awal esok... AHLAN WA SAHLAN YA RAMADAN.. good night.. salam semuaa... byeeeeeee... muaaahhhh .. kiss sikit.. haha gatal ..

Saturday, September 1, 2012

Untungnya menjadi Isteri..


1) “Sekali suami minum air yang disediakan oleh isterinya adalah lebih baik dari berpuasa setahun”


2) “Makanan yang disediakan oleh isteri kepada suaminya lebih baik dari isteri itu mengerjakan haji dan umrah”

3) “Mandi junub si isteri disebabkan jimak oleh suaminya lebih baik baginya daripada mengorbankan 1,000 ekor kambing sebagai sedekah kepada fakir miskin”.

4) “Apabila isteri hamil ia dicatitkan sebagai seorang syahid dan khidmat kepada suaminya sebagai jihad”.

5) “Pemeliharaan yang baik terhadap anak-anak adalah menjadi benteng neraka, pandangan yang baik dan harmonis terhadap suami adalah menjadi tasbih (zikir)”.

6) “Tidak akan putus ganjaran dari Allah kepada seorang isteri yang siang dan malamnya menggembirakan suaminya”.

7) “Apabila meninggal dunia seorang dan suaminya redha, nescaya ia dimasukkan ke dalam syurga”. (Hadis Riwayat Tarmizi)

8 ) “Seseorang wanita apabila ia mengerjakan sembahyang yang difardhukan ke atasnya, berpuasa pada bulan Ramadhan, menjaga kehormatan dirinya dan taat kepada suaminya maka berhaklah ia masuk syurga dari mana-mana pintu yang ia suka”. Dan ingatlah wahai wanita, semua itu terangkum di dalam suatu perkataan iaitu “TAAT"






Tuesday, August 28, 2012

Isu perempuan gaji atau pangkat lebih daripada lelaki..


Seorang pelajar bertanya pada saya, "madam..salahkah kalau seorang perempuan yang ada ijazah, ada pangkat ada harta, bernikah dengan orang yang lebih rendah dari segi pendidikannya, dari segi kekayaannya, dari segi pangkatnya? Memang tak boleh ke?"

Ini jawaban saya..mungkin bukan utk mewakili semua perempuan, tapi jawaban ini adalah dari hati saya sendiri.
Islam telah mengajar kita prinsip sekufu
di dalam pernikahan. sekufu' bukan bermakna semuanya mesti sama. kalau semua nak sama, susahlah orang yg ada Phd nak cari jodohnya. susahlah wanita yang berpangkat besar mencari jodohnya. Kenapa Islam menyuruh kita mencari yang sekufu', yang lebih kurang sama dengan kita? supaya dapat mengurangkan jurang perbezaan di antara suami dan isteri. supaya dapat mengurangkan risiko hancurnya rumahtangga kerana jurang perbezaan tersebut.
Semasa kita sedang asyik dibuai cinta..semuaanya jadi buta. kata pelajar saya Muhibs Ashtepets, cinta tidak buta, tapi love transcends everythings."

Betul....masa kita tengah hangat bercinta, semuanya indah, semuanya kita rasa okay. tak kisah.
Feel kebanyakan perempuan ni, kalau dia dah jatuh cinta dan jatuh sayang...dia tidak akan lihat apa pangkat bakal suaminya. darjat, pangkat, harta semuanya tidak menjadi penting buat dia. yang penting dia nak hidup bersama dengan org yg dia cinta. Itu yang boleh ada pepatah melayu, "nasi lemak buah bidara, sayang selasih hamba lurutkan.buah kasih, buang saudara, ke thailand dan ke lombok aku turutkan."

yang menjadi masalah nanti ialah, bila si suami yang lebih rendah pangkatnya, lebih rendah pendidikannya, lebih sikit gajinya sentiasa merasa dia pun rendah. bukan rendah badan.tapi rendah diri yang tidak bertempat. masa itu, barulah yang indah macam pelangi akan jadi haru biru. Isteri minta tolong bantu dia dia di dapaur, dia rasakan isteri berlagak jadi boss. isteri minta tolong jaga anak, dia rasa isteri nak kulikan dia. itu belum campur dengan budaya org melayu yang kata, lelaki yg tolong isteri di dapur itu suami yang dayus, takut kat bini. belum lagi campur dengan persepsi masyarakat melayu yang tipikal, yang kata..."fuhh..jadi orang gaji bini." Allahu Rabbi.

Bila perasaan rendah diri atau inferiority complex itu menguasai diri, maka saat itu...akan hancurlah sebuah rumahtangga. akan hilanglah mahabbah dan rahmah di dalam rumahtangga. retak menanti belah....belah menanti hancur. Jadi kalau rasa sanggup nak hadapi semua tu, teruskanlah niat nak bernikah dengan buruh kasar yang hensem, atau ofis boy, atau pak guard biasa yang amat caring di mata kita. Cuma bersedialah utk menghadapi segala kemungkinan yang akan tiba.

Dan nasihat saya kepada lelaki yang mendapat isteri yang lebih tinggi kedudukannya dari kalian, selalulah bersangka baik kepada isteri anda. jangan sesekali bersangka buruk. Ingatlah, ketika isteri yang lebih tinggi pangkatnya itu memilih anda, dia bukannya tidak ada terdesak sebab tak ada org lain inginkan dia. tapi bagi dia..andalah yang terbaik utknya. andalah yang diharapkan akan menjadi bidadaranya di syurga nanti.

kepada wanita yang berpangkat besar, yang ada kedudukan, yang ada ijazah bergulung2..ingatlah satu perkara, biarpun suami anda lebih rendah pangkatnya...dia tetap suami anda. perlu dihormati sebagai imam di daam rumah itu. bermusyawarahlah dengan dia bila membuat keputusan penting. jangan belakangkan suami anda di majlis2. bawa suami anda dan beritahu inilah orang yang sentiasa berada bersama saya sewaktu senang dan susah.

semoga soalan tadi telah terjawab. Jangan lah menyanyikan lagu berkorban apa saja, harta ataupun nyawa semasa sedang bercinta. tapi bila cinta menjadi benci...lagu tu menjadi, 'aku akan korbankan engkau pulak.

wassalam,
Mdm Fauziah, AIKOL, UIA

Monday, August 27, 2012


semenjak 2 menjak nie.. tep0m jaja r0sak... kecian kat jaja kan??? kadang2 tue tep0m 2 mati sendiri.. ishk3, berhantu bet0l.. hahaha
s0, dalam kepala 0tak nie nak beli la tep0m baru.. ulang sekali lagi.. TEP0M BARU.. auw.. auw.. auw.. banyakkan duit jaja... yang tak tahannya taknak yg murah.. nak beli yang mahal tp takde la mahal sangat p0m.. hehe
mak jaja lagi la suruh beli iph0ne. hahaha (ma, banyaknya duit anak ma nie sampai suruh beli iph0ne) hehe.. mentang2 la anak ma nie dapat duit ptptn.. hahaha
tapi kalau iph0ne 2 murah p0m jaja taknak beli.. tak tahu nape.. jaja tak minat... semalam jaja mulakan 0perasi mencari tep0m kat internet.. maklum la jaja nie tak tahu sangat pasal tep0m nie..
cari punya cari jumpa la yg berkenan di hati dan my hubby p0m bagitahu tep0m nie 0k.. sebab kamera 8MP.. dia tahu yang syg dia nie suka snap gambar.. hehe .tep0m 2 s0ny ericsson vivaz... hubby ckp tep0m nie m0del lama tp jaja tak kisah.. sebab dah berkenan d hati.

nie beberapa gambar tep0m... saja nak tunjuk.. hehe










nie serba sedikit tentang tep0m yang jaja suka...

GENERAL2G NetworkGSM 850 / 900 / 1800 / 1900
3G NetworkHSDPA 900 / 2100
 HSDPA 850 / 1900 / 2100
Announced2010, January
StatusAvailable. Released 2010, March
BODYDimensions107 x 51.7 x 12.5 mm
Weight97 g
DISPLAYTypeTFT resistive touchscreen, 16M colors
Size360 x 640 pixels, 3.2 inches (~229 ppi pixel density)
 - Handwriting recognition
SOUNDAlert typesVibration; MP3 ringtones
LoudspeakerYes
3.5mm jackYes
MEMORYCard slotmicroSD, up to 32 GB, 8GB included
Internal75 MB storage
DATAGPRSClass 10 (4+1/3+2 slots), 32 - 48 kbps
EDGEClass 10, 236.8 kbps
SpeedHSDPA, 10.2 Mbps; HSUPA, 2 Mbps
WLANWi-Fi 802.11 b/g, DLNA
BluetoothYes, v2.1 with A2DP
USBYes, microUSB v2.0
CAMERAPrimary8 MP, 3264x2448 pixels, autofocus, LED flash, check quality
FeaturesVideo calling, touch focus, geo-tagging, face and smile detection
VideoYes, 720p@24fps, continuous autofocus, video light
SecondaryNo
FEATURESOSSymbian Series 60, 5th edition
CPU720 MHz, PowerVR SGX GPU
SensorsAccelerometer
MessagingSMS (threaded view), MMS, Email, IM, Push Email
BrowserWAP 2.0 / xHTML (NetFront)
RadioStereo FM radio
GPSYes, with A-GPS support; Wisepilot navigation
JavaYes, MIDP 2.1
ColorsPink, Silver Moon, Cosmic Black, Galaxy Blue, Venus Ruby
 - Google maps
- Facebook and Twitter apps
- YouTube and Picasa integration
- WMV/RV/MP4/3GP video player
- MP3/WMA/WAV/RA/AAC/M4A music player
- TrackID music recognition
- TV out (VGA resolution)
- Organizer
- QuickOffice document reader
- Gesture control
- Voice memo
- Predictive text input
BATTERY Standard battery, Li-Po 1200 mAh
Stand-byUp to 430 h (2G) / Up to 440 h (3G)
Talk timeUp to 13 h (2G) / Up to 5 h 20 min (3G)
MISCSAR EU1.04 W/kg (head)    
Price group
TESTSLoudspeakerVoice 64dB / Noise 59dB / Ring 69dB
Audio qualityNoise -86.2dB / Crosstalk -85.7dB
CameraPhoto


 harga tep0m 2 : RM580-RM595 / AP: RM560-RM575

aYAt2 rOMANTIs...


























Bila Saya Marah Bermakna Saya Ambil Tahu , Saya care . 
Bila Saya Berleter Bermakna Saya tegur Salah Silap Awak Dan Saya taknak Awak terus hanyut . 
Bila Diam , Bukan Bermakna Saya Setuju Dengan Semua Perbuatan Awak . 
Bila Saya Cemburu , Bermakna Saya tak Mahu Kehilangan Awak . 
Bila Saya Jauhkan Diri Saya Dari Awak, Bermakna Saya Nak Awak Datang Dekat 
Dan Pujuk Saya Semula Dan Nak Awak Belajar Rindukan Saya . 
Awak tahu , Setiap Perbuatan Saya Cuma Mahukan Yang Terbaik Untuk Diri Awak . 
Dan Tak Pernah Bermaksud Untuk Kongkong Awak Dalam Setiap Perbuatan Awak . 
Saya Jaga Awak Sebab Saya Sayangkan AWAK !!

UntuK KawaN2


A bertanya kepada B.

A : maaf , tumpang tanya . lorong CINTA jalan SAYANG kampung RINDU daerah KASIH SAYANG pekan HATI bandar I MISS U kat mana ye ?

B : encik jalan terus ikut jalan ILAHI , nampak simpang tiga masuk belah kanan , ikut jalan NIKAH , sepanjang jalan tu , akan nampak belah kanan , kedai BATAS-BATAS PERGAULAN dan sebelah kiri pasar sibuk sikit , iaitu pasar PERSIAPKAN DIRI . haa tu tandanya encik berada di jalan betul . semoga selamat sampai!





Saturday, August 25, 2012

DUNGUN

salam semua folower2 jaja dan rakan2 ... dah lama sgt2 kan jaja x update blog nie.. dah berhabuk p0m.. jaja memang teramat-amat rindu kat bl0g nie. tp nak buat macam mana kan. tuntutan masa yg tidak mengizinkan... hehe.. agak2 bet0l kew tuntutan masa?? hahaha (berfikir sambil garu kepala yang tidak gatal) .. errrmmm, biar jaja jujur yew.. sebenarnya jaja malas nak update bl0g, masa ada jew... hehe.. di kesempatan ini.. jaja nak ucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI.. MAAF ZAHIR DAN BATIN.. nak teng0k gambar raya jaja x? tp biase2 jew tau...


nie masa hari raya pertama.. siap ada kek lagi.. macam hari jadi lak... hehehe



nie hari raya kedua.. keluar dating dengan hubby syg... t0ink.. ! t0ink.. ! t0ink.. !
yg x di sangka2 hubby bagi cincin.. hehe.. ya bedabedu...



nie masih lagi hari raya kedua.. bersama teman2 yg disayangi.. dari kiri farah, ayu, jaja (me) , dan miyah..



hari raya keempat.. 0pen h0use yg x berapa nak 0pen di rumah jaja.. hahaha.. dgn baby baru.. baby b0y.. nama dia SHAH IKHMAL DARWISH... c0mey kan nama dia??



hari yang keempat lagi... dan lagi bersama teman2 yg disayangi..
dari kiri ayu, alia, farah, shikin, jaja (me), miyah, wahida, dan aida...
jaja syg mereka tau..



0pen h0use di rumah farah.. gaya jaja ada macam m0del x?? haha perasan.

2 jew la yew gambar yg jaja upl0ad kt sini.. nak teng0k banyak2 add jaja kat fb... hahaha.. pr0m0te 2..
cri nama Jawahir Ramli ...


errrmmmm.. sedih nie.. es0k dah nak balik.. eh. eh. eh. apa pulak es0k.. hari nie la.. pukul 2 ptg bert0lak balik ke dungun.. waaaaaaaaaaaaa.. jaja xnak balik.. jaja nak duk sini.. x puas p0m lagi duk sini...:'(
apa2 p0m d0akan jaja selamat sampai yew kawan2... 0k la... bye.. salam... l0ve u all.. muuaaahh.. <3